);

Видове геодезически триноги

Видове геодезически триноги

Видове геодезически триноги

Геодезически триноги

При закупуване на геодезически триноги за строителство или геодезия има няколко различни варианта сред които е избора на материал, глава, начин на затягане. Видът на геодезическата тринога, зависи от инструмента, с който ще се използва,  условията на работа и околната среда.

Не забравяйте, че най-важното за геодезическата тринога е резбата за захващане към инструмента, което ще определи дали триногата е съвместима с вашият инструмент или не. Повечето измервателни инструменти са с резба 5/8″, която е стандартизирана за геодезическо оборудване.

Материалът

Най-често срещаните материали за геодезически триноги са алуминий, дърво и карбон.

Дървените триноги са най-често използванитеДървесината е традиционният материал за триноги и също така е най-стабилната, поради това че дървесината не се повлиява силно от температурните промени. Уверете се, че вземете дървена тринога с добро защитно покритие. За предпочитане е тринога с пластмасовото покритие(PvC), но както пластмасовите, така и покритията с боя са устойчиви на износване. Дървените триноги са идеални за продължителни станционирания на едно място, като имат значително по-малки деформации спрямо алуминиевите по време на измервания.

Алуминиевите триноги обикновено са евтини и леки, което ги прави идеални за бързо станциониране, когато станциите често се сменят. Алуминият не се влияе от влажността. Като метал, алуминият може да се разшири и свие поради температурни промени. Алуминиевите триноги предлагат най-идеалния вариант за кратки станционирания, да речем един час или по-малко.  Алуминиевите стативи са по-икономични, леки и освен това дълготрайни. Те са идеални за нивелачни дейности.

Карбоновите триноги стават много популярни сред геодезическите аксесоари. Те са леки и с много добър коефициент на топлинно разширение, по-добър от алуминий, дърво и дори от инвар, което прави въглеводорода идеалния материал като избор за триноги.

Главата на триногата

Главата на геодезическата тринога е повърхността където се опира и монтира измервателния инструмент. Предлагат се две опции за глава – кръгла и триъгълна. Това е основно разлика в предпочитанията. И двете глави изпълняват едни и същи функции и работят добре с повечето измервателни инструменти. Кръглата глава позволява по-голям диапазон на движение на инструмента върху главата. Докато триъгълната глава е по-лека и без съмнение е най-популярната глава използвана върху триногите на пазара днес.

Скобите

Скобите на триногата държат краката фиксирани на едно място. На статив за изследване тези скоби държат краката на място, когато са изпънати.

Клипс/Скоба за бързо затягане на тринога – за бързо затягане. Просто удължете краката до желаната височина и завъртете лоста. Това ще заключи краката на място. Някои геодезисти предпочитат да не използват бързите скоби, тъй като ако нещо случайно хване лоста, то неволно може да отключи скобата. Бързите скоби имат болт за регулиране на стегнатостта на скобата. Триногата с клипс за бързо затягане е чудесен, ако работата ви изисква чести и многократни станционирания.

Скоба с на винтова резба – За да използвате винтова скоба, поставете триногата на желаната височина и затегнете ръчно винтовете до желаното напрежение. Винтът може да бъде разположен в центъра или отстрани на скобата. Закрепването на винтовете отнема малко повече време, но не може да бъде отключено лесно случайно, което помага да се защитят по-тежки измервателни уреди от падане на триногата. Препоръчваме също така стативи с винтови скоби, когато потребителят планира да използва по-тежки инструменти като роботизирани тотални станции или ГНСС оборудване, тъй като винтовите скоби се затягат и има по-малък шанс скобата да се изплъзне и да причини падане и повреда на инструмента.

Тежки или леки

Друг важен фактор, който трябва да вземете предвид, е теглото на вашия инструмент. Всяка тринога има препоръчителна измервателна техника с която да се използва. Дори ако триногата поддържа теглото на инструмента, ако той е твърде тежък, това може да доведе до изкривяване във времето на станционирането и причиняване на неточни измервания.

Стабилизация на триногата.

Когато работите върху гладки повърхности като гладък бетон или на закрито, ще искате да закупите Триножна звезда. По този начин вие ще фиксирате краката и така ще предотвратите нежелано преместване на някой от краката на триногата.

Геодезически триноги предлагани от нас:
 • Средно тежката алуминиева тринога на Nestle art.No 13102000 е специално проектирана за използване с нивелири и ротационни лазерни нивелири, както и теодолити.
  Материал Алуминий
  Тегло 3.7кг
  Тип затягане Скоба за бързо затягане
  Глава на триногата Плоска, триъгълна
 • Олекотената алуминиева тринога на Nestle art. No 13100000 за оптични и дигитални нивелири:
  Материал Алуминий
  Тегло 3.3кг
  Тип затягане Скоба за бързо затягане
  Глава на триногата Плоска, триъгълна
 • Дървена тринога среден клас, PVC покритие с алуминиева триъгълна глава Nestle art.No 13700000 за дигитални нивелири, теодолити и тотални станции.
  Материал Дървена
  Тегло 5.5кг
  Тип затягане Скоба за бързо затягане
  Глава на триногата Плоска, триъгълна
 • Дървена тринога среден клас, PVC покритие с алуминиева кръгла глава Nestle art.No 13701000 за дигитални нивелири, теодолити и тотални станции.
  Материал Дървена
  Тегло 5.5кг
  Тип затягане Скоба за бързо затягане
  Глава на триногата Плоска, кръгла
 • Дървена тринога среден клас, GeoMax – ZTW100 за дигитални нивелири, теодолити и тотални станции.
  Материал Дървена
  Тегло 5.7кг
  Тип затягане Странична скоба с винтове
  Глава на триногата Плоска, Триъгълна
 • Тежка дървена тринога на Nestle art.No 13705000 за високо точни тотални станции и лазерни скенери
  Материал Дървена
  Тегло 6.2кг
  Тип затягане Затягащ винт
  Глава на триногата Плоска, Триъгълна
 • Карбонова тринога на Nestle art.No 13707000 за високо точни тотални станции и лазерни скенери
  Материал Карбон / Въглеводород
  Тегло 3.8кг
  Тип затягане Затягащ централен винт
  Глава на триногата Плоска, Кръгла