);

Промоция На Роботизирана Тотална Станция

Промоция На Роботизирана Тотална Станция

Промоция На Роботизирана Тотална Станция

Промоция на Роботизирана тотална станция

С наближаване на активния строителен сезон и с оглед на продължаващата изключително сложна пандемична обстановка ние от екипът на Геозона решихме, че е време за малко позитивни новини и начинания.

Само сега може да се възползвате от невероятната цена на два специално подготвени за България пакета роботизирани тотални станции.

Но защо Роботизирани? Не е ли твърде скъпо? И то точно сега в тази сложна за всеки бизнес епидемиологична обстановка?

Отговорът на тези и други въпроси ще намерите по-долу в публикацията.

Да започнем с това какво стои зад тези две суми:

Вариант 1 включва Роботизирана тотална станция GeoMax Zoom70 5″ A5 (500m без призма) комплект с аксесоари:

 

 • Zoom70 5″ A5 Роботизирана WinCE Геодезическа тотална станция с AiM360 и TRack360, 5″, accXXess5 EDM, NavLight, пълна цифрова-буквена клавиатура с VGA цветен и активен диплей, Порт за Bluetooth радиодръжка за удължен обхват, вграден Bluetooth, USB порт, слот за SD памет карта, Съкратено Ръководство за работа и транспортна кутия
 • втора батерия ZBA400 4,4Ah
 • onboard работен софтуер X-PAD Field Survey TPS Standard
 • заздравена дървена тринога от Gottlieb Nestle GmbH Германия с самопридържащи се крака
 • стандартен алуминиев щок с Wild-накрайник, с механизъм за освобождаване тип бутон-ръкохватка, 130-215cm, с кръгла либела и стоманен връх на петатa
 • стандартна кръгла призма с мерна пластина

5″ ъглова точност е може би най-разпространения вариант за геодезическа тотална станция, най-вече защото с годините този тип инструменти доказа, че отговаря технически на всички класически геодезически задачи, това е минималното изискване за кадатър и разбира се не на последно място цената е приемлива.

Зад абривиатурата A5 стой обхвата за измерване на дължини без призма, а именно 500м. Като трябва да уточним, че това е горната граница т.е. това е обхватът при най-благоприятните условия  90% рефлетираща способност на повърхността към която мерим.

Софтуер

С версията X-PAD Field TPS Standard роботизираната станция Zoom70 се изполва като класически инструмент. Така конфигурирания пакет се препоръчва за класически подход за работа от екип от минимим двама души ( оператор зад инструмента и фигурант).

Но предимствата на Роботизирана тотална станция Zoom70 дори и при този класически вариант са безпорни:

Безкончени винтове  благодарение на

 

 

 

Автоматично насочване към призмата чрез AiM360                   , което при 5″ инструмент и стандартна кръгла призма е под 2мм в центъра на призмата на разстояние от 800м. Това което опратора трябва да направи е само да се насочи грубо към призмата, а след това всичко се поема от Zoom70.

 

Автоматично завъртане в посака на трасираната точка. Определено ще оптимизира Вашето времето при трасиране.

 

Автоматично измерване към изходните точки при обратна засечка. Често изполван подход при строителство на високи сгради, когато след достигане на определена проектна кота изходните точки от обекта не се виждат и трябва да се използват изнесени такива, най-често на върху сградите в съседство.

 

Една от малкото подробности, които може би не знаете е, че разликата, чисто технически, между GeeoMax Zoom70 и GeoMax Zoom90 е само във една функция свързана с търсенето на призмата и това е Scout – Оптико-електронно търсена на призмата. При Zoom70 тя е успешно заместена от GeoTrail или GNSS назирано търсена на призмата. Но отново да припомним, че тези функции са разработени за ситуация в която с роботизираната станция работи един човек и той контролира инструмента от дистанция. Както сигурно вече се досетихте GeoMax Zoom70 може по всяко време и по Ваше желание да се надгради и допълни с допълнителните аксесоари като Bluetooth Радио модем тип „радио дръжка“ и 360° призма, контролер с Андроид версия на X-PAD полеви софтуер и да заработите във вариант “ Един човек – една система“

 

А сега към Вариант 2

В този вариант сме включили пълен комплект Роботизирана тотална станция GeoMax Zoom90  2″ А10 ( до 1000м безпризмено измерване на дължини).

геодезическа тотална станция GeoMax Zoom90

 • Роботизирана тотална станция Zoom90R Пълен Робот WinCE
  Тотална Станция с AiM360, TRack360 и Scout360 функции, 2″, accXXess10 далекомер с до 1000м безпризмено измерване на дължини, NavLight навигиращи светлини, пълна цифрова клавиатура с VGA цветен активен дисплей, Вътрешен Bluetooth, USB порт, SD Card слот за памет карта, Ръководтсво за ползване и транспортна кутия
 • ZBA400, Li-Ion 4.4Ah – 2 батерии + ZCH201 Зарядно устройство
 • ZTR201 Триножна глава за прецизни измервания без оптичен отвес
 • ZRT82, Bluetooth модул тип “Дръжка“ с удължен обхват за GeoMax Zoom70/90 тотални станции
 • ZSD01 Индустриален клас SD памет карта , 1GB
 • ZPR1, 360° призма
 • ZPC201 Телескопичен щок за призма , карбон и алуминии, дължина до 2.3м
 • ZDC301 USB кабел Mini-USB към USB Host
 • Задравен смартфон ( ударо- и водоустойчив) контолер с мехнизъм за закрепане към щок
 • X-PAD Ultimate Survey TPS GO + опция за работа с Роботизирани станции
 • Заздравена дървена тринога от Gottlieb Nestle GmbH Германия с самопридържащи се крака

 

При избор на този вариант може да работите напълно независимо. Вие контролирате положението.

Все по-често се налага оптимизиране на екипите, а също и при работа на строителни обекти няма да Ви се налага да ползвате за помощник-фигурант човек от строителната бригада.

Удължения Bluetooth обхват чрез вграден в дръжката на инструмента модем и при добри полеви условия ( добра видимост между инструмента и контролера) Ви позволява да управлявате тоталната станция дори и от 600м.

Track360 функцията позолява „заключване“  и  постоянно следене на призмата в работен диапазон от  800м до стандартна призма и 600м до 360° призма, а това е напълно достатъчно за стандартни геодезически обекти.

Scout360 наистина има смисъл при самостоятелна работа с инструмента.  Ако случайно визуалната връзка станция – призма се загуби Zoom90 може да се завърти в кръг и да открие и „заключи“ сигнала наново.

Алтернативно , както при Zoom90 така и при Zoom70, винаги може да използвате GeoTrail финкционалност за  откриване на призмата чрез ГНСС позицията на контролера. Как става това? С помощта на ГНСС навигационната позиция на контролер, колкото и нискоточна да е тя ( обикновенно 1,5-2м), координатите на текущата станция и правилно дефинираната координатна система софтуера X-PAD може да изчисли посочния ъгъл между инструмента и контролера. Тогава роботизираната станция Zoom90 направо се завърта в тази посока. А това е достатъчно за да може Aim360 да намери центъра на призмата с точност до 1мм.  Доста практично.

 

2″ ъглова точност и 1000 метра измерване на дължини без призма Ви правят доста конкурентни и може да поемете и по-сложни задачи. Високата ъглова точност в комбинация с Aim360 автоматично насочване в центъра на призмата ( 3мм на 300м, виж графиката за точност по-горе) са гаранция за успех. За удобство във всеки един комплект Zoom90 е включена ZPR1, 360° призма.

Видима от всички страни това много улеснява оператора и той може да се концентрира върху изпълението на задачата.

И така с малки подобрения в много аспекти на работния процес Роботизираните тотални станции значително оптимизират и улесняват живота ни.

Ето и част от предимствата ( според нас):

 • бързо намиране на призмата
 • бързо и точно насочване в призмата
 • работа „Един човек – Един екип“ , оптимизиране на оперативните разходи
 • намаляване на грешки в резултат на комуникация в екипа ( случва се)
 • и пълен контрол на ситуацията едновременно като оператор и фигурант
 • изпълнение на комплексни задачи  като Автоматизирано сканиране на фасади, свлачища, откоси, Автоматизирано гирусно измерване, Автоматизирано следене на деформации.

 

X-PAD Ultimate Survey полеви Android софтуер

Разбира се, че е важно за започнем с това, че в промоционалния комплект на Zoom90 е включен X-PAD Ultimate  Survey за Андроид.

Предимствата за потребителя са много:

модерен интерфейс

бързина

съпътстващи функции като споделяне на файлове през социалните мрежи

съхранение на информацията направо в облачно пространство

гласови команди

и повечето идват директно от Google Android операционна система.

X-PAD Ultimate е идеален за интеграция между различните измервателни уреди като Тотални станции и GPS приемници. Може да работят заедно и преминаването от единия в другия режим става само с натискането на един бутон. Това е оптималната гъвкавост по време на работа.

Други сензори като лазерна рулетка, ехолот или локатор за подземни проводи също могат да се добавят в работния процес.

 

За GeoMax AG

GeoMax, част от Hexagon, предоставя пълно портфолио от геодезически инструменти за строителни и геодезически фирми. Техните системи включват лесни за използване, високо точни геодезически тотални станции, GNSS приемници, уникални софтуерни решения, ротационни и тръбни лазери, оптични и дигитални нивелири и аксесоари. Тяхното продуктово портфолио е известно със здравина и надеждност на инструментите, използвана върхова технология на Geosystems дивизията в Hexagon, проектиран от и за потребителя в строителството и геодезията. Като част от Hexagon, GeoMax разполага с достъп до най-съвременните съоръжение за развитие и производство в Европа, Америка и Азия.
Hexagon е световен лидер в измервателната техника, софтуер и автономни решения, които спомагат за повишаване на производителността, надеждността и качеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *