);

LiDAR и Фотограметрия

Във връзка с това, че в края на 2020 година Геозона стана основен представител на Microdrones GmbH – производител на професионални дронове за геодезия и фотограметрия за България, сме Ви подготвили една статия, в която можете да се запознаете подробно с технологията LiDAR.

Какво представлява LiDAR?

LiDAR означава регистриране и измерване на отражение на светлината. LiDAR сензорите, инсталирани на дронове, се използват за картографиране на повърхността на земята в райони с гъста растителност или в случай, където имаме динамично промяна на земната повърхност.

LiDAR технологията е използвана за първи път през 60-те години на миналия век за измерване на разстояния въз основа на лазерна светлина. Принципа на работа е определяне на време, за което лазерен лъч пътува от източник до конкретна цел или обект, който отразява лазерния лъч и пресмятане на изминатото разстояние с висока точност.

3D лазерното сканиране вече се използва в много и различни индустрии, като приложенията варират от събиране на пространствени данни чрез мобилно, наземно или въздушно лазерно сканиране. Тъй като лазерното сканиране измерва точно разстояния, то е много ефективно за цифрово 3D пресъздаване на пространство, обекти и заобикалящата ни среда. В този аспект то може да се конкурира с фотограметрията като инструмент за дигитализиране на реалността. Методите LiDAR създават геореферентен и безцветен 3D облак от точки. Този плътен облак на точки е много подробен и често включва малки обекти, като кабели или проводници, които фотограметрията може да не разпознае толкова лесно.

 

Какво е Фотограметрия?

Фотограметрията е процес на измерване от изображения. Заснетите припокриващи се изображения се обработват, за да генерират прецизни модели на пространството. Основната му цел е да дигитализира реалността за измерване и картографиране.

 

Каква е разликата между LiDAR и фотограметрията?

Първо, LiDAR има едно голямо предимство пред фотограметрията: произвежда собствена светлина. Това означава, че не се влияе от метеорологичните условия, като облачност и променящите се условия на осветление, което може значително да затрудни събирането на данни за фотограметрия от въздуха например. Както наземното, така и въздушното 3D лазерно сканиране се възползват от собствен източник на светлина, докато фотограметрията с използване при безпилотни летателни апарати или ръчни камери обикновено страда при лошо осветление.

На второ място, LiDAR може да проникне в пространствата между гъста зеленина и да регистрира измервания. Лазерният импулс ще „види“ между листата и ще направи измерване и към ствол на дърво или направо терена под дървото, докато фотограметрията зависеща изцяло  от снимките, реконструирайки само това, което се вижда на повърхността.

Фотограметрията обаче има редица предимства заради по-богатия тип резултатите, като например облак от точки с RGB стойности (цветове), 3D модели с цветни текстури за реалистично пресъздаване и ортомозайки, докато LiDAR създава само облак от точки.

 

Как фотограметрията и LiDAR могат да работят заедно?

LiDAR може да се използва за изпълнение на задачи, подобни на фотограметрията и може да обогати резултатите. Използването на двете техники в комбинация означава, че LiDAR, особено наземно лазерно сканиране, може да добави подробности, които данните от въздушната фотограметрия може да са пропуснали.

 

 

Облак от точки, получен след заснемане с mdLiDAR1000 aaS – изцяло интегрирана система за създаване на 3D облаци от точки, оптимизирани за геодезия, строителство, петрол и газ и минни приложения.
mdLiDAR1000 aaS последователно осигурява точност от 6 см, когато се лети на 40 м със скорост 3 м / сек (6,7 мили в час).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *